Direktlänk till inlägg 4 mars 2014

Prolog - ett fantastiskt första steg att åter gå in i lajvsverige

Av Frojd - 4 mars 2014 12:16

I helgen var jag på Prolog. Jag har varit förkyld hela veckan innan prolog vilket tyvärr nog tog udden av konventet lite. Dock har konventet varit helt fantastiskt. Jag började konventet med lajvet "Om sanningen ska fram" av Tore Olbert och Jimmy Werf. Det handlar om hur det är att komma ut som homosexuell man. Jag planerar inte att spoila det. Vi började med litw små workshops med meta tekniker, dels hur det går att använda monolog som en del av ett lajv, skuggor och även Ars Amandi som är en teknik att spela fysiska intima kontakter, som t ex sex. Alla teknikerna var nya för mig, men jag kommer att komma tillbaka till mina upplevelser av metatekniker senare i texten. Lajvet behandlade de negativa och ångestfyllda sidan av att komma ut processen. Lajvet var fantastiskt, fyllt med ångest och nyskapande(i alla fall för mig då jag inte arbetat med de metoderna tidigare). Jag kan varmt rekommendera er att gå på det lajvet om ni har möjlighet till det.

Efter det såg jag till att få i mig en snabb kvällsmat som ingick i konventet, som hade valt att köra vegetariskt till alla deltagarna för alla mål mat vilket jag gillar.

Sen så gjorde jag i ordning mig för att hålla i lajvet "Mordet på Direktör Ingvar von Påfågel" som jag och Anna Sot Westin har skrivit. Denna gång satte jag upp det minimalistiskt för första gången och testade på det direkt som print and play. Jag fick totalt 20 personer.
Ljavbloggande 2

Vilket funkade bra. Vi började med att sortera ut rollerna. Det löste sig smidigt och alla fick den roll de nöjde sig med. Mina deltagare bestämde vilket rum som var vilket. Vi hade tillgång till tre smårum och en black box i tyg utan inredning. Ganska snabbt så fixade mina deltagare in ett runt bord med stolar som blev salongens bord. Sen kommer de ut och hämtar ett fyrkantigt bord, något förvånad frågar jag vad de ska med det till och får snabbt ett svar: "Vi behöver ett piano." Jag bara älskar initiativtagande lajvare, de satte även upp en liten skylt med en brasa och ett familjefoto. Gruppen med poliser fixade snabbt ihop sig till tre konkurerande grupper med fantasifulla namn som Inspektör Abborre, kommissarie Skägg och konstapel Vass. Lajvet flöt på bra, deltagarna hade kul och lika så jag när jag smög runt och tjuvlyssnade. Jag fick en massa tips och tankar om hur jag kommer att kunna förbättra det till nästa gång. T ex fick jag en massa idéer om hur jag skulle kunna inkorporera meta tekniker i lajvet. När vi skrev lajvet kände vi inte till existensen av metatekniker eller hur en kundea använda dem. Eller i alla fall jag gjorde det inte. Men jag har nu en bunt idéer om vad jag ska försöka göra åt det till nästa år och eventuellt sätta upp det då igen.
Lätt humoristiskt postapokalyptisk fantasy om vad som händer när kaffet tar slut till musikallajv och totalitärt lakv som inte går ut på revolution och en massa annat.

Efter en god lunch blev en workshop i hur det går att spela en skitstövel på lajv. Där vi gjorde allt ifrån att diskutera om olika ärketyper för skitstövlar till att skapa en karaktär som är en skitstövel och spela upp en kort scen om denna skitstövel. Väldigt givande och många bra tankar om vad som är bra att tänka på och hur det går att utnyttja.

Senare efter det blev det en föreläsning om kvinnor och makt på lajv. Hur hanterar vi kvinnors status inlajv och hur utnyttjar vi tekniker för att hantera idioter som försöker motarbeta dessa karaktärrer bara för att de är kvinnor. Väldigt bra workshop, den behövs och jag rekommenderar alla att gå på den.

Före kvällsmaten så blev det samtal om vad Borderland(ett event inspirerat av Burning Man) kan få ut och tillföra lajv. Det var okej. Kanske inte något för mig. Det känns lite för flummigt för mig.

På kvällen så blev det en workshop om "Konflikter är inte alltid till för att lösas" alltså hur kan vi spela på konflikter och få dem att fortsätta lajvet ut, eskalera dem utan att avsluta dem.
Igen väldigt givande för att kunna göra relationen till andra personer på lajv djupare och intressanta, framför allt med personer som min karaktär har osämja med.

Kvällen fortsatte med en nyinsatt tortyrworkshop i modern setting. Den var helt fantastisk. Både bra torterare och bra offer. Vi pratade och delade mycket tankar och idéer om hur en tortyrscen skulle kunna gå till på lajv. Är den till för offret eller till för publiken? Det är väl den första och den viktigaste frågan att besvara. Det enda jag tycker var synd är att jag kände mig trött och för förkyld för att orka delta och känna mig väldigt kreativ. Tack för den fantadtiska workshopen.

Jag hade planer att vara med på Svenska kultistsällskapets årsmöte. Men jag orkade inte och hamnade och snacka med en fantastisk vän som jag inte träffat på väldigt länge, sen blev det sängen.

Söndag morgon började med en workshop som heter "Scener ur ett äktenskap" vilken handlade om hur det är att spela ett förhållande på lajv. Detta var otroligt givande och jag känner att jag lärde mig en massa saker om hur det går att göra och få mer djup i en karaktär och hur dennes förhållande fungerar. Mycket bra workshop och massa fantastiska människor med coola förhållande som utvecklades. Mitt blev ett tonårsförälskelse mellan två gymnasieungdomar, mycket roligt att spela på.


Min sista programpunk var ett till lajv skrivet av Tore Olbert och Jimmy Werf som heter "Nice guys" som är ett lajv om våldtäktskultur. Igen en massa ångest och jobbiga delar av vårt samhälle. Väldigt bra uppsatt. Det blev en mer tryckt och bättre stämning än "Om sanningen ska fram" då vi inte skrattade och var muntra mellan scenerna. Vi använde igen skuggor och monologer. Tyvärr så är det nog lite så att de som borde gå på det här lajvet är just så kallade Nice guys och dessa kommer aldrig att gå på lajvet. Men det var bra upplevelse med mycket ångest och bra scener. Tack för väldigt bra spel från mina medspelare och för alla kramar efteråt.

Sen så blev det en avslutning på konventet och en massa avsked. Jag fick sällskap av två trevliga personer på resan hem till Uppsala igen. Tackar

Jag tror att jag får ta ett separat i lägg om vad som har hänt med lajvSverige och metatekniker sen jag slutade lajva.

- I'm not Peter Pan.

- He is.

 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Frojd - 30 augusti 2015 01:50

This is something I have been wondering for a long time, all the way back to my education two years ago, where we talked about it. Constantly I get reminded about it.    I feel that my family is not valid as a family. My family consist of me and ...

Av Frojd - 23 juli 2015 00:32

In our debrief groups we started of with talking about how we felt at that moment. We went on to talk about some scenes we wanted to share with each other, then we talked about what we will bring with us. I will definitely bring back the lottery of d...

Av Frojd - 29 juni 2015 09:27

    Something I forgot in the last blog post to mention is I will only talk about character name in these blog-posts. Since it is my and Lester’s story I will not elaborate too much away from our story, the other stories are not mine to tell...

Av Frojd - 28 juni 2015 01:23

I will write this recollection of the 2015 of the larp Just a Little Lovin' (JALL from here on) so that all my non Swedish friends can read this.   JALL was a larp set over three 4th of July parties and the morning after in the lgbtq world of New...

Av Frojd - 7 december 2014 23:46

Varför måste saker falla sönder när det gick så bra. Varför kan de jag håller av och älskar bara inte få må bra för?   Jag får ännu längre till mina älsklingar och jag står snart utan boende. Sen vet jag inte vad som händer med jobb efter januari...

Presentation

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
         
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< Mars 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

RSS

Besöksstatistik


Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se